Jogurtovače Luvele jsou designovány tak, aby vám pomohli vyrobit ten nejčistší a nejpřírodnější jogurt bohatý na probiotika, v pohodlí domova. Výsledek je jogurt bez přísad, cukru a konzervantů - prostě to pravé ořechové!
Jak naši zákazníci dobře vědí, my v Luvele 'luvískujeme' naše jogurty. Naše jogurtovače vyrábíme a zlepšujeme již 8 let a jsme si jistí, že se vám budou taky zamlouvat!
Máme 2 nové jogurtovače, The Pure a Pure Plus, s možnostmi 2 litrových sklenic nebo 4x400 ml keramických nádob. Tyto nové modely také disponují technologií vodní lázně, která pomáhá udržet přesnou a stálou teplotu při inkubačním procesu, což je esenciální pro maximizaci probiotik a dobrých bakterií v domácích jogurtech.
Mají možnosti nastavení teploty mezi 25 až 50 °C a 36hodinový časovač.
Naše modely Pure jsou kompatibilní s dietami SCD a GAPS. Čtěte dále pokud vás zajímají další detaily.
Co to je jogurtovač?
Jogurtovač je kuchyňský spotřebič, který zahřátím mléka a následnou fermentací v kontrolovaném prostředí umožňuje vyrobit domácí jogurt v relativně snadném a nenákladném procesu. Náš blog (v angličtině) je napěchovaný recepty a návody jak na to, které vám pomůžou udělat přesně ten jogurt, který chcete. Pokud to zní dobře koukněte se na tyto linky:
Kdo by měl používat jogurtovač?
Co jsou diety SCD a GAPS?
Specific Carbohydrate Diet (SCD) je dieta (o této dietě více zde), která má za úkol redukovat záněty a eliminovat cukry a špatně stravitelná jídla na kterých se špatné bakterie mohou množit. Tato dieta také podporuje růst dobrých bakterií. Fermentovaná jídla jsou pro tuto funkci klíčová.
Domácí 24 hodinový jogurt je velice důležitá část SCD, jelikož se jedná o obecně nejlépe tolerované fermentované jídlo, které SCD dovoluje. Nemá v podstatě žádnou vlákninu, nedráždí zanícené střeva a jsou plné prospěšných bakterií. Proto se mu často říka SCD 24 hodinový jogurt SCD 24 hour yoghurt. (Uzdrave se jídlem má článek v češtine zde.)
GAPS dieta pochází z diety SCD, jedná se o dietu Gut and Psychology Syndrome (Syndrom psychologie a střev) a je to celistvý protokol pro léčení problémů jako autismus, ADD/ADHD, dyspraxie, dyslexie and schizofrenie. Cílí na kořen těchto problémů, tedy narušené zdraví střev. Může se to zdát zcela nemožné, aby neurologické choroby byly léčeny skrze změnami jídelníčku, ale již mnoho rodin po celém světě zaznamenalo velké úspěchy díky dietě GAPS.
Pokud chcete vědět více o hojivých účincích domácího 24 hodinového jogurtu, čtěte dále tyto články (v angličtině):
Čím je 24 hodinový jogurt jiný?
Klíčový rozdíl mezi 24 hodinovým jogurtem a obyčejným jogurtem (z obchodu nebo domácí s krátkou dobou fermentace) je obsah laktózy a diverzita dobrých bakterií. Čím delší je proces fermentace, tím více času má startovací kultura, aby se rozmnožila, tím se znásobí obsah blahodárných bakterií a kyselin v jogurtu a zároveň snižuje laktózu (což je typ cukru) v mléce.
24 hodinový jogurt a uzdravení střev
24 hodinový jogurt je také známý jako SCD jogurt a je základním kamenem pro mnoho lidí na cestě za uzdravením střev. A to v rámci diet SCD a GAPS.
24 hodin je perfektní čas pro fermentaci jogurtu
24 hodin je považováno za optimální dobu pro domácí jogurty. Po 24 hodinách začne být laktózy příliš málo a to způsobuje neblaho živým kulturám. Po 30 hodinách mohou kultury vyhladovět a jogurt se může zkazit.
24 hodinový jogurt musí být domácí
Přírodní řecký jogurt bez cukru je nejpodobnější 24 hodinovému jogurtu, který můžete koupit v obchodě. Ovšem tento jogurt není povolem v rámci GAPS ani SCD, kvůli svému obsahu laktózy. Žádný jogurt z obchodu nemá dobu fermentace delší než 8 hodin. Mnoho komerčních jogurtů dokonce neprošlo žádnou fermentací. Dokonce některé jsou pasterizovány po fermentaci, což úspěšně usmrtí veškeré bakterie nebo mají přidaný cukr a umělá sladidla. Jogurt z obchodu musí být převážen z továrny do obchodu a pak do vaší lednice. Není tedy divu, že obsahují konzervanty a stabilizéry, aby vydrželi na pultech a prodloužila se jim trvanlivost. Kontrastujte s miskou domácího jogurtu, který je bohatý na bakterie které vyrostli ve stejném prostředí. Kromě spokojenosti, že jste ho vyrobili vy sami se vám jogurt vyplatí ještě tím, že je mnohem levnější na výrobu, než jogurt z obchodu.
Znejte své ingredience: Výrobou jogurtu doma zajišťujete, že máte kontrolu nad tím, co ve vašem jogurtu je. Můžete použít nejlepší možné mléko. Je důležité aby mléko nebo náhrada mléka neobsahovaly přísady jako karagenan, gumu xanthum, dextrózu, emulsifikátory nebo sladidla.
Nastavte a zapomeňte: Udělat si jogurt není složité ani časově náročné. Kromě (nastavení a zapnutí) fermentačního časovače a pár hodin na zchlazení, se vaše ruce moc nenamůžou, v podstatě se jedná o asi 10 minut. Je potřeba ale trochu organizovat, protože pokud zapomenete na počáteční fáze, tak můžete být celý den bez jogurtu.
Jogurt je fermentované jídlo
Fermentovaná jídla mají v historii lidstva dlouhou desetitisíceletou historii. V dnešní době tyto praktiky již nejsou tak obvyklé a je to na úkor našeho zdraví. Nezdravá střeva jsou kořenem mnoho jiných problémů, takže jedna z cest jak zaručeně posílit své zdraví je přidat fermentovaná jídla do svého jídelníčku. Domácím jogurtem do sebe dostanete spoustu probiotik a to je perfektní začátek. Domácí jogurt je snadno tolerované fermentované jídlo a společně s dobrými bakteriemi podporují přirozené bakterie v našich trávicích traktech. Žádný, i ten nejdražší jogurt z obchodu nemá šanci se vyrovnat tomu, co si můžete sami udělat doma. Pokud si doma nastavíte fermentaci na 24 hodin, může se stát, že objevíte svatý grál blahodárných jídel.
Co je vlastně jogurt?
Všichni víme co se stane s kravským mlékem, když ho necháme celý den na lavičce vystavené slunci. Začne páchnout a dostane hrudky. Mléko se rozdělí a hrudky se zvětší. Toto tedy samozřejmě jogurt není. Skutečný jogurt je více, než sražené mléko. Specifické bakterie jsou nutné, pro spolehlivou chuť a formu. Je to velice jednoduchý a přirozený proces. Mléko je zahřáto a specifická kultura (bakterie) jsou přidány, ty jsou ponechány fermentaci v kontrolovaném prostředí při stálé teplotě na určitou dobu. Ejhle! Nyní máte jogurt. V podstatě jogurt je výsledek dobrých bakterií fermentující mléko, což z něj udělá hustý, kyselý pokrm, který zůstane jedlý déle než mléko samotné. V tomto procesu se pokrm stane vlastně lékem, který obsahuje miliony střevu prospěšných bakterií.
Jogurty a probiotika
Živé kultury v jogurtu se označují jako blahodárné bakterie a to proto, že podporují trávení a jsou výživné. Také nejsou patogenní (škodlivé) a nezpůsobují choroby. Tyto prospěšné bakterie jsou probiotika. Když jíme domácí jogurt, podporujeme tím naše trávení a dobré bakterie zabraňují přemnožení špatných bakterií.